dimecres, 1 de març de 2017

Xerrada a l'Institut la Serra per part d'una noia siriana

Avui, els i les alumnes de 1er i 2on de batxillerat de l'Institut la Serra de Mollerussa han pogut escoltar el testimoni de la Nour Salameh, una jove siriana exiliada a Catalunya per culpa de la guerra. Ella és estudiant de doctorat de la Càtedra Unesco de Diàleg Intercultural a la Mediterrània a la URV, i ha treballat en diversos camps de refugiats a la frontera entre Turquia i Síria, és a dir, malauradament coneix de primera mà les dificultats que pateixen les persones que fugen de la guerra.
La Nour ha explicat com va ser la seva infància sota una dictadura i les relacions entre els diversos grups de persones que conformaven Síria abans d'aquesta guerra, ja fossin grups religiosos, polítics, d'oci, etc.
Ella no se sentia còmoda amb el règim i per aquesta raó decidí marxar de Síria, malgrat que bona part de la seva família no entengué la seva forma de pensar.
Ha mostrat i explicat fotografies de nens i nenes on explicaven quines eren les seves il·lusions abans de la guerra i què s'havien vist obligats a fer per culpa d'aquesta.
També ha desgranat quantes morts i tortures són atribuïbles a cadascun dels grups que s'estan enfrontant en aquesta guerra, i amb diferència la majoria corresponen al règim, tot i que escoltant els mitjans de comunicació occidentals sembli que hagi de ser Daesh.
Sense cap mena de dubte ha estat un testimoni que ha impactat a l'alumnat, tant per les seves vivències com per la capacitat divulgativa.

Podeu llegir una entrevista a la Nour a La Vanguardia.
I tot i que el so té baixa qualitat, aquí la podeu escoltar en una xerrada de sensibilització.